Geschiedenis

Ruim vijftig jaar geleden is de Esto Paratos opgericht. De leiding van de Oosterhofgroep (de jongensgroep) nam het initiatief om een informatieblad te maken met daarin het korte nieuws, verhalen van opkomsten, wetenswaardigheden over het verzamelen van munten (hoe kon een scout rijk worden, waarschijnlijk). 

De eerste Esto
Voor een naam van het nieuwe groepsblad werd er een wedstrijd georganiseerd. En de winnende naam… Juist, de Esto Paratos. Meneer Wieringa, de bedenker van de naam: “Esto paratos betekent ‘Weest Paraat’ in het Esperanto, de Europese taal.” Toen was dat populair aan het worden. En wat was de hoofdprijs? Een leesboek over Kees Pellenaars, een populaire wielrenner in die tijd.

Het bewaarde oudste nummer is de uitgave van 1955, maar dit was niet het eerste nummer. De Esto was een blad dat gestencild werd op A5-formaat en werd maandelijks uitgebracht. 

Koning Groepsblad Verkiezingen
In 1988 doet de Esto voor het eerst mee aan de Koning Groepsblad Verkiezingen (een verkiezing voor het beste scoutinggroepsblad van Nederland). We behalen de 34ste plaats, een aardig resultaat. Na een 32e en een 14e plek dendert de Esto in 1991 door naar plek 2. Bij de uitreiking in Losser blijkt de jury moeite te hebben met tellen: eigenlijk is de Esto dan al Koning. 

In 1992 behaalt de Esto voor het eerst de titel ‘Koning Groepsblad’, het beste scoutinggroepsblad van Nederland. En de extra prijs: een jaar lang een chloorvrij gebleekte kaft, de ‘Zoommixer’ bokaal en een gouden das. 

In 1993 is het ReDaKa (redactiekamp) in Rijssen en dat brengt geluk. Wederom wordt de Esto koning. Zelfs de landelijke krant wordt gehaald. En alsof het geluk niet op kan, is de Esto in 1994 wederom eerste. De wisselbokaal mogen we houden. 

In 1996 behaalt de Esto nog een derde plaats bij de Koning Groepsblad Verkiezingen. Daarna raakt de Esto in een dip. Tijdens een vergadering wordt de vraag ‘gaan we door, of stoppen we…’ gesteld. De helft van de redactie stapt op. Toch wordt er besloten om door te gaan. 

Vooruit
In 1999 wordt een nieuwe redactie samengesteld. En in 2004 doet de Esto weer mee aan de ReDaKa en behaalt de vierde plaats. Een jaar later proberen we het weer en wordt de Esto gelauwerd met een tweede plaats. 

Door alle nieuwe inspiratie van de ReDaKa’s, houdt de Esto even een time-out (in haar jubileumjaar nog wel). Er wordt overgestapt naar vierkant formaat en de Esto krijgt een flitsende look. Het duurt een jaar voor deze nieuwe super-Esto klaar is. 

In 2007, doet de Esto Paratos weer mee met de Koning Groepsblad verkiezing (voor seizoen 2006). Ditmaal weet de Esto Paratos, na 12 jaar, weer de eerste plek te halen! 

Helaas ligt de Esto Paratos daarna weer een heel tijdje stil. Nadat er een langere tijd geen Esto’s meer zijn gemaakt, besluiten enkele mensen dat ons groepsblad niet zomaar mag verdwijnen, en in februari 2009 wordt er weer een Esto Paratos uitgegeven. Het is dan wel een dunne, maar het begin is er zeker weer als basis voor zijn verdere succes. In de jaren daarna komt er 3 tot 4 keer per jaar weer een Esto Paratos uit. Vanaf het seizoen 2013-2014 verschijnen er 2 digitale versies en 2 papieren versies per jaar.